Kansainvälisyys osana opintoja

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa työskentelevällä henkilöllä on hyvä olla kyky sopeutua maailmanlaajuisesti diversiteeteillä työmarkkinoilla. Kansainvälinen kokemus mahdollistaa työnhakijan kilpailukyvyn työmarkkinoilla.

Vietin kevään opiskelijavaihdossa Iso-Britanniassa pienehkössä Portsmouthin kaupungissa maan etelärannikolla. Opiskelin Tampereen Ammattikorkeakoulussa kansainvälistä kauppaa ja opiskelijavaihto kuului tutkintoni pakollisiin opintoihin.

Mielestäni vaihdossa käyminen ja sinne pääseminen on rikkaus jonka monen opiskelijan pitäisi ainakin harkita kokevansa. Kokemukseni perusteella suomalaisesta korkeakoulusta on erilaisten tukien ja muun avun vuoksi suhteellisen helppo lähteä ulkomaille. Usein samassa vaihtokohteessa saattaa olla opiskelijoita ympäri maailman. Uusiin ihmisiin tutustuminen vaihdossa on siis periaatteessa verkostoitumista maailmanlaajuisesti. Taitaa olla nyt niin että minulla on LinkedIn-kontakteja lähes jokaiselta mantereelta.

Jokainen on varmaan joskus kuullut sanonnan ”matkailu avartaa” – jonka takana seison nyt omien kokemuksieni jälkeen. Iso-Britannia on eurooppalainen hyvinvointivaltio, joka silti eroaa kotosuomesta monella tavalla – ja saa myös arvostukseni sekä kiitollisuuteni suomalaisuudestani nousemaan. Suurimmat huomaamani erot olivat yliopiston tavoissa, siisteydessä ja talojen rakenteissa. Mielestäni koulutyöt Portsmouthin yliopistossa olivat vähemmän vaativia kuin ne mihin olen TAMK:ssa tottunut. Myös itse luentoja meillä oli tuon muutaman kuukauden ajan viikoittain vain maanantaista keskiviikkoon, joka positiivisella tavalla mahdollisti muun matkustelun Iso-Britanniassa ja Euroopassa. Hyvin monessa kaupungissa kadut olivat roskattuja ja kehnosti huolehdittuja. Kokolattiamatot ja huonosti eristetyt ikkunat olivat myös suuri ero Suomeen. Kaikista suurin ero oli tietenkin ”vääränpuoleinen” liikenne, jonka vääränpuolisuudesta kiistelinkin useasti paikallisten kämppäkavereideni kanssa.

Muuttaminen täysin toiseen maahan jännitti aluksi ja tottuminen Iso-Britanniassa asumiseen kesti hetken. Siitä huolimatta olen erittäin iloinen, että vietin vaihtoaikani juuri kyseisessä maassa. Tutustuin mahtaviin ihmisiin ympäri maailmaa, sain elämänaikaisia ystäviä, kielitaitoni parani ja sain arvokasta kokemusta työskentelemisestä diversiteetissä ympäristössä jota voin hyödyntää nyt työelämässä. Tuntui mahtavalta palata loppukeväästä takaisin kotiin Tampereelle monia kokemuksia rikkaampana.

Kirjoittaja on kansainvälisen kaupan tradenomi Reetta Pienimäki, joka työskentelee Tampereen kauppakamarin talousassistenttina.