Punkista bisnekseen

Eppu Normaalia onnitellaan tänä vuonna 40-vuotisyntymäpäivän kunniaksi, mutta eppuja voi onnitella siitäkin, että he ovat ponnistaneet punk-bändistä tapahtumajärjestelyihin ja audiovisuaaliseen tekniikkaan erikoistuneeksi Akun Tehtaaksi. Yrityksen juuret ovat Eppu Normaalin rupisissa mutta runollisissa riimityksissä ja rumpali Aku Syrjän autotallissa.
Eput-nettiin2

Eppu Normaalin ensimmäinen single Poliisi pamputtaa ilmestyi kauppojen hyllyille pari vuotta punk-bändin perustamisen jälkeen 1978. Yhteensä 15 studioalbumia – kymmenen on myynyt platinaa ja viisi kultaa – julkaisseesta Eppu Normaalista kasvoi matkan varrella suomalaisen rock-ilmiön lisäksi myös menestyvää yritystoimintaa.

Itse rakennettuja äänentoistokaappeja, valolaitteita ja kaapeleita kertyi ja niitä säilytettiin Aku Syrjän autotallissa, joka täyttyi lattiasta kattoon. Seuraavaankaan autotalliin eivät autot mahtuneet, joten muusikot päättivät ryhtyä vuokraamaan kalustoa silloin, kun eivät itse sitä tarvinneet. Popeda, Juice, Yö ja monet muut kiersivät vuorollaan maata Eppu Normaalin kamat keikkabusseissaan.

Nykyäänkin Aku Syrjä soittaa rumpuja, mutta muun ajan hän keskittyy uusien liiketoimintamahdollisuuksien etsimiseen Akun Tehtaan toimitusjohtajana. Toimitusjohtajuus on tuonut hänet myös Tampereen kauppakamarin palveluvaliokunnan jäseneksi.

Työpaikkana Akun Tehdas

Akun Tehtaan ideana oli ja on koota alan tekijät saman katon alle. Yhdessä on mukavampaa ja tehokkaampaa tarjota palveluja yrityksille ja muille seura- ja kuppikunnille. Tontti löytyi Ylöjärveltä, ja tehdas avattiin aivan Tampereen rajan tuntumassa syksyllä 2003.

Tehtaan tiloissa on nyt vuokralla noin 15 luovan alan yrittäjää, kuten kitarantekijöitä ja audiovisuaalisten tallenteiden tuottajia – kaikkiaan noin 60 ihmistä. Tilaa löytyy vuokrattavaksi myös yritysten henkilökunta- tai asiakastilaisuuksiin. Akun Tehtaan Areenalle mahtuu kerralla 250 henkilöä.

Uutta synergiaa synnytetään Yleisradion ja muiden toimijoiden kanssa Tohlopissa Mediapolis-osaamiskeskuksessa, jossa toimii esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan opetus.

Elämykselle areena...

Studioita, tv-studio, edustustilat, laitevuokraamo, ohjelmatoimistoja, kuvan, valon ja äänen ammattilaisten ryhmittymiä - Akun Tehtaasta kasvoi nopeasti yksi Suomen suurimmista alan toimijoista.
Rakennettiin jättiläismäisiä festivaalituotantoja, pieniä klubitapahtumia, tuotettiin ääntä, valoa ja kuvaa niin oopperaa, teatteria kuin tv-sarjojakin varten.

Eppu Normaali Oy:n toinen, kehittyvä tukijalka on tapahtumatuotannossa. Yhtiö on osakkaana tuotantoyhtiö Production Factory Finland Oy:ssä, joka oli mukana muun muassa Bill Clintonin Suomeen tuoneen Turning Point -seminaarin yhtenä järjestäjänä. Omat tuotannot ruokkivat myös pääbisnestä, koska tekniikka, markkinointi ja tiedotus tulevat Akun Tehtaasta.

Omaa tuotantoa olivat kesien 2004 ja 2008 Eppujen isot Ratinan-konsertit, joista ensimmäinen veti stadionille peräti 30 000 kuulijaa. Kesän 2007 Suomi-ilmiö -konsertilla kuulijoita oli 15 000.

Tänä vuonna yhtye täyttää 40 vuotta ja sitä juhlistavat muun muassa yhtyeen vaiheista kertova dokumentti, alkukesästä yleisölle avattu valokuvanäyttely ja vuoden lopussa ilmestyvä elokuva. Kirsikka kakussa oli juhlakonsertti elokuun alussa Ratinassa.

... vaativa projekti

Suuret viihdetapahtumat musiikkilajista riippumatta ja sitä kautta koko toimiala ovat vakaalla nousu-uralla.
Niiden rakentaminen vaatii tosin aikamoisia panostuksia.

Suuren stadionympäristöön toteutettavan esiintymislavan pystyttämiseen tekniikoineen tarvitaan usean päivän työ, mutta sitä useimmiten edeltää koko vuodelle ajoittuva tuotantotyö. Työvoima- ja kuljetuskustannuksineen tapahtumien kustannukset ovat yleensä 50 000–70 000 euroa. Laitteet taas hankitaan 3–5 vuoden rahoituksella. Esityslavarakenteet kestävät pitkään, muut laitteet 3–10 vuotta. Nopeinta kehitys on tietotekniikassa ja videotykeissä.

Esimerkiksi tavanomainen ulkotilassa oleva 40 neliön moduulinäyttö on noin puolen miljoonan euron investointi. Ratinan stadionin suurtapahtumissa käytetään jopa sadan neliön näyttöä.

Akun Tehdas

Nelio lila toimialana on musiikkiesitysten, äänentoistopalveluiden sekä audiovisuaalisten kokonaisuuksien suunnittelu, tekninen toteuttaminen, markkinointi sekä edellä mainittuun toimintaan liittyvä konsultointi
Nelio lila toimialana on myös äänite-, kuva- ja tekstitallenteiden tuottaminen sekä valmistus- ja julkaisutoiminta.

Taloustietoja 2011–2014

Nelio lila Liikevaihto 1000 euroa 2 690 > 3 795 > 4 209 > 3 807
Nelio lila Tilikauden tulos 1000 euroa 110 > 184 > 175 > 92
Nelio lila Liikevoitto % -5,70 > 6,90 > 6,20 > 3,80
Nelio lila Henkilöstön lukumäärä 7 > 15 > 14 > 13
Nelio lila Omavaraisuusaste 52,40 % > 44,30 % > 45,90 % > 49,80 %.

Lähteitä: www.eppunormaali.fi, www.ytj.fi, Tamperelainen 28.5.2016, Tampereen kauppakamarilehti 7/2008, Luottolista-lehti 14/2014.

Teksti Noora Hietanen

Kuvat Annikaisa Knuutila


Eput-netti1

Eppu Normaalin 40-vuotista taivalta juhlittiin 6. elokuuta Ratinassa. Mukana syntymäpäiväjuhlissa oli täpötäysi tupa, 30 000 vierasta. Eppujen lisäksi musisoinnista vastasivat Tampereen Filharmonikot ja Santtu-Matias Rouvali sekä Iiro Rantala, Safka Pekonen ja Mikko Saarela.