PyhiinvaellusTampere-hanke kutsuu ihmisiä liikkumaan ympäristöä havainnoiden

Yrityksille, työyhteisöille ja työtiimeille on tarjolla räätälöityjä työhyvinvoinnin vaelluksia. Visiona on nostaa Tampere pyhiinvaelluskaupungiksi vuoteen 2020 mennessä.

Tulevaisuuden unelman lisäksi PyhiinvaellusTampere-hanke on saanut ideansa Tampereen rikkaasta kaupunkiympäristöstä. Hanke käsittää tämän vuoden kuluessa yli 20 pyhiinvaellusreittiä Citynomadin mobiilisovelluksen avulla omatoimisesti vaellettavaksi.

- Näillä vaelluksilla kuljetaan hiljaisuudessa aistit auki ympäristöä havainnoiden ja tietyissä paikoissa helppoja mietiskelyharjoituksia tehden: Mitä mennyt työkausi on minulle tehnyt? Missä olen omalla työpolullani nyt? Millaisista työni oman elämäni voimavaroista tulen tietoiseksi? Olemme usein päättäneet näitä työhyvinvoinnin vaelluksia myös yhteiseen kahvitteluhetkeen ja työtiimin keskinäiseen jakamiseen. Palvelu on maksutonta ja samalla seurakuntien yhteiskunnallisen työn kädenojennus yritysten suuntaan, yhteiskunnallisen työn pappi ja työnohjaaja Jussi Holopainen kertoo.

Tampereen luonto ja kulttuurimaisemat antavat vaellukselle hyvät puitteet. 16 kirkkoa, hautausmaat, veistostaiteet ja upeat luonnonkohteet järvineen ja harjuineen ovat reiteissä läsnä. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on hankkeen suojelija ja yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa museotoimi, VisitTampere, LiikkuvaTampere, Ekokumppanit ja seurakunnat.

Työhyvinvoinnin pyhiinvaellukset räätälöidään niin, että jokainen voi tehdä aivan omaa sisäistä matkaansa oman maailmankatsomuksensa mukaisesti. Vaelluksen moodi ei ole uskonnollinen, vaan PyhiinvaellusTampere –hankkeen tavoite on liikuttaa ihmisiä fyysisesti, kokonaisvaltaisen henkisesti ja hengellisesti, ekologisesti ja yhteiskunnallisesti.

-Jokainen voi itse valitan sen ulottuvuuden, joka on merkityksellinen juuri nyt. Kun pysähdyn hetkeksi havainnoimaan veden liplatusta, puun juuria ja oksistoa tai vaikkapa Suru-veistosta, alan tulla tietoiseksi työni ja elämäni hiljaisista sydänäänistä. Ja vielä, luonto on aina valmis vuorovaikutukseen kanssamme, Holopainen summaa.

Tampereen kesä (3)

Toimittaja testasi: Mobiilipyhiinvaellus Tampereella

Kaunis kesäinen päivä houkutteli testaamaan pyhiinvaellusta itsenäisesti mobiilisovelluksen avulla. Valitsin reitikseni pyhiinvaelluksista ladatuimman Elämän virtaus - Tammerkosken pyhiinvaellusreitin. Reitti lähtee Aleksanterin kirkolta kohti Eteläpuistoa ja jatkuu sieltä kiemurrellen pitkin Tammerkosken rantaa päättyen Finlaysonin kirkolle.

Reitin kuvauksessa on kerrottu, että reitti kutsuu vaeltajaansa hiljaisuudessa katselemaan sekä Tammerkosken kulttuurimaisemaa, että omaa elämää uusin silmin. Reitin varrella on yhteensä 14 eri pysähdystä, joilla on mahdollisuus mietiskellä sovelluksesta löytyvien kysymysten avustamana. Pituutta reitillä on 4,3 kilometriä. Ei siis muuta kuin matkaan.

Aleksanterin kirkon ja Eteläpuiston välisen matkan kiidän reipasta vauhtia, sillä puiston tunnelma sattuu olemaan juuri kyseisenä vuorokauden aikana erittäin kiireinen ja ihmisiä on liikkeellä paljon. Kuitenkin Eteläpuiston rantaan päästessäni mieli lepää kauniissa maisemassa ja pääsen keskittymään pysähdyksen kysymyksiin. Jo kolmanteen pysähdykseen matkatessani olen löytänyt kiireettömän vaihteen tutkailla ympäristöä ja antaa ajatusten tulla ja mennä.

Tammerkosken vartta kohti yläjuoksua matkaava reitti on kaunis ja tunnelmallinen. Ihan en intoudu koskemaan ja tunnustelemaan matkalta löytyviä esineitä, vaikka pysähdyksillä niin kehotetaan tekemäänkin. Siitä huolimatta koen vaellukseni ja sen varrella tehdyn mietiskelyn onnistuneeksi.

Kaiken kaikkiaan mobiilipyhiinvaellus oli mielenkiintoinen ja mukava kokemus. Pidin Tammerkosken reitistä, mutta toisaalta olisi kannattanut valita reitti, joka olisi kulkenut minulle hieman tuntemattomien maisemien kautta. Sellaista reittiä aion kokeilla kesän aikana vielä varmasti!

Teksti ja kuvat: Katri Liukkonen
Tampereen kauppakamarin projektikoordinaattori