Helppoa voimansiirtoa

AGCO Powerilla moottori vaihtuu. Nyt ei tosin puhuta tuotekehityksestä, tuotantolinjasta eikä varsinkaan liukuhihnasta, vaan siitä, että Eero Tomi jättää yhtiön 37 palvelusvuoden jälkeen ja kahvaan tarttuu 26 vuotta yrityksessä työskennellyt Juha Tervala.


Tunnelma on… suorastaan turvallinen.

AGCOssa toimitusjohtajan vaihdos toteutetaan ajatuksella ”saattaen vaihdettava”. Kun Eero Tomi oli eläkkeellelähtöpäätöksensä tehnyt, hän nimesi AGCO-konsernin päättäjille seuraajaehdokkaakseen tuotehallinnan ja myynnin johtajana toimineen Juha Tervalan.
– Pääkonttorissa ehdotukseni hyväksyttiin – olihan tarjolla paras mahdollinen vaihtoehto.

Juha Tervala astui johtoon tammikuun alussa ja Eero Tomi siirtyi johdon strategiseksi neuvonantajaksi, kunnes lähtee eläkkeelle maaliskuun lopussa. Hän naurahtaa olevansa ”onansvarig konsult”, joustavasti tavoitettavissa ja käytettävissä oleva sparrauskaveri, mutta johto on täysin Juha Tervalan käsissä.

– Tämä on erittäin hyvä tilanne. Vaikka olen ollut yrityksessä pitkään ja tehnyt töitä eri osastoilla, on monia asioita, joihin pitää nyt paneutua ja joista on hyvä keskustella yhdessä, Juha Tervala sanoo.

Eero Tomi nyökyttelee vieressä ja toteaa, että ennen pitkää Juha kuitenkin huomaa toimitusjohtajan työn olevan koko lailla yksinäistä hommaa.

– Onneksi meillä on hyvä johtoryhmä, Eero senkin tiivisti jokin aika sitten tehokkaaksi tiimiksi, Juha Tervala tuumaa.

Vielä viimeiseksi kaksikko kiersi pääkontaktien luona, Brasilian-tehtaalla ja pääkonttorissa USAssa. Kiinaan ei tarvinnut mennä, koska Tervala on siellä tuttu mies – tehtaan moottorituotannon käynnistäjä vuodesta 2012 vuoden 2016 alkuun.

Hyvä pohja, haasteita riittää

Uusi toimitusjohtaja sanoo, että bisnesmielessä AGCOssa on hyvä pohja mutta että myös haasteita riittää.

– Maatalouskonebusineksessa on juuri nyt matalasuhdanne ja siten konsernitasolla ei lähitulevaisuudessa ole lihavia vuosia odotettavissa. Tehokkuutta tarvitaan.

Yksi iso haaste liittyy moottorien päästövaatimusten jatkuvaan tiukkenemiseen.

– Uusi säädös tarkoittaa aina uutta tekniikkaa. Ympäristövaatimusten täyttämiseksi moottoreissa on nykyisin todella huippuluokan hightechiä. Tuotteiden on oltava määräysten mukaisia, kun säädökset tulevat voimaan. Me olemme valmistajana vastuussa siitä, että vaatimukset täytetään.

Agco moottori nettiin

7,4-litrainen AGCO Power moottori alittaa tiukimmatkin
Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa työkonemoottoreille
asetetut päästörajat. Pakokaasut puhdistetaan lopullisesti
SCR-jälkikäsittelyjärjestelmässä, josta näkyvät moottorin
perässä olevat ”pöntöt”. Kuva AGCO Power


AGCO haluaa olla aktiivinen järjestöissä, joissa päätöksiin ja ratkaisuihin vaikutetaan. Se on mukana muun muassa Euroopan moottorivalmistajien Euromotissa ja Euroopan traktorivalmistajien yhteenliittymässä CEMAssa.

– On oltava ytimessä keskustelemassa siitä, mitä päätökset käytännössä merkitsevät, mitä ne lopulta tarkoittavat, Tervala sanoo.

Linnavuoressa on huomattu, että myös konsernitasolla kiinnitetään yhä enemmän huomiota ympäristömääräyksiin ja siihen, miten ne vaikuttavat moottorituotantoon ja moottorien hintoihin. Ja esimerkiksi Brasiliassa ympäristötietoisuus moottorituotannossa on noussut nopeasti.

Haasteista puhuttaessa Eero Tomi mainitsee myös Yhdysvaltain uuden presidentin, protektionismin ja vapaakauppakysymykset.
– Tehtaamme tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin. Jos kaikin keinoin aletaan suosia paikallisia toimittajia, se kyllä vaikuttaa meihin – kuten muihinkin suomalaisiin vientiyrityksiin.

Linnavuoresta globaaliksi

Moottoritehtaassa kun ollaan, on pakko kysyä Eero Tomilta, millainen moottori hän on yritykselle ollut.

– Pitkäaikainen. Sitkeä.

Juha Tervala lisää: kunnon diesel.

Tomi on ollut AGCOssa töissä yli puolet koko tehtaan historiasta. 1980-luvulla alkoi kansainvälistyminen, 90-luvulla tulivat lama ja euro ja useampikin lama. Yrityksen omistajia ovat olleet Valmet, Sisu, Partek, Kone ja vuodesta 2004 AGCO.

– AGCO vei meidät suoraan Linnavuoresta maailmalle. Suuri haaste oli integroitua globaaliin toimijaan, kehittyä suomalaisesta kansainväliseksi.

Tomi ja Tervala ovat yhtä mieltä siitä, että AGCO on ollut hyvä omistaja ja mahdollistanut moottorituotannon kehittymisen Linnavuoressa.

– AGCO omistajana oli elinehto tulevaisuudelle. Olemme myös pystyneet lunastamaan paikkamme, kun AGCO on karsinut moottorivalmistajiaan. Painoarvomme on noussut, ja olemme nyt AGCOn strategian ytimessä, sen ainoa moottorivalmistaja. Kun liityimme yhteen, osuutemme oli 20 prosenttia AGCOn moottorituotannosta. Nyt osuus on 80 ja toivottavasti pian 90 prosenttia, Eero Tomi sanoo.

Vahva asema konsernin sisällä antaa AGCO Powerille kasvun ja teknologian kehittämisen mahdollisuudet.

– Tuotekehitykseen menee 4–5 prosenttia liikevaihdostamme. Se on saman verran kuin Saksan autoteollisuus käyttää tuotekehitykseen. Suomen koko teollisuudessa keskiarvo on 1–2 prosenttia, Tomi huomauttaa.

AGCO on vuosien mittaan investoinut Linnavuoreen noin 200 miljoonaa euroa.

– Suomesta ei todennäköisesti olisi tällaisia rahoja löytynyt – voi olla, että ilman AGCOa ei moottoreita enää tehtäisi täällä, Tervala ja Tomi arvioivat.

”Walk as you talk”

Ja minkälainen moottori uusi toimitusjohtaja Juha Tervala sitten on?

– Toivottavasti pystyn jatkamaan Eeron rakentamaan suuntaan, dramaattisia muutoksia toimintatapoihin ei ole tulossa.

Eero Tomi oli toimitusjohtajanakin 17 vuotta ja loi linnavuorelaisen yrityskulttuurin. Yksi hänen johtamisensa perusajatuksista on avoimuus.

– Aina voi nykäistä hihasta, aina voi puhua mistä tahansa, epämukavistakin asioista. Ole suora ja rehellinen, ”walk as you talk”, Eero Tomi määrittelee johtajuuttaan.

Juha Tervala sanoo, että AGCOssa tyypillistä on puhua asioista niin kuin ne ovat.

– Minun vastuullani on tällaisen kulttuurin jatkaminen. Oveni on aina auki. Ahdistun jopa, jos työhuoneen ovi on kiinni. Pitää päästä jutuille. Pidän itseäni tiimipelurina ja tämä on tiimityötä.

Hyvästä yrityskulttuurista kertoo, että Linnavuoressa ollaan töissä pitkään, vaihtuvuus on vähäistä. Tervala muistelee, että kun hän itse tuli taloon, hän hämmästeli vuosikymmenten työuria.

– Nyt olen itse ollut täällä 26 vuotta – eikä se hämmästytä yhtään. Yrityskulttuuri on pystytty viemään myös esimerkiksi Kiinan-tehtaallemme. Kiinassa työntekijöiden vaihtuvuus yrityksissä on yleisesti todella suurta, mutta meidän tehtaaseemme on sitouduttu hyvin ja useat henkilöt ovat työskennelleet tehtaalla sen perustamisesta lähtien.

Eero Tomi kuitenkin päätti jättää AGCOn. Eläkkeellelähtöpäätös tuli monelle yllätyksenä. Tietenkin häneltä on kysytty moneen kertaan, että mitä nyt sitten.

– Eikä minulla ole siihen vastausta. En tiedä. Nyt vain elämässä tuli jonkin muun vuoro. Ihan ensimmäiseksi tutustun elämiseen ilman tiukkoja aikatauluja.

Teksti Annikaisa Knuutila

Agco Eero-Tomi-ja-Juha-Tervala-nettiin

AGCO Powerin entinen toimitusjohtaja Eero Tomi (vas.) ja nykyinen toimitusjohtaja Juha Tervala ovat ylpeitä
vuonna 2014 valmistuneesta ja lean-periaatteella toimivasta kokoonpanotehtaasta. Se on AGCOn mallitehdas
globaalisti. – Tämä 25 miljoonan euron investointi lienee viimeisin näin suuri teollinen investointi Pirkanmaalla,
Eero Tomi sanoo. Kuva Annikaisa Knuutila

AGCO Power

Nelio lila kehittää ja valmistaa moottoreita maataloustraktoreihin ja leikkuupuimureihin

Nelio lila vastaa maailman kolmanneksi suurimman maatalouskonevalmistajan AGCO-konsernin moottorivalmistuksesta

Nelio lila tehtaat Nokian Linnavuoressa, Brasiliassa, Kiinassa ja Argentiinassa

Nelio lila Linnavuoressa tuotekehitys ja valmistus; liikevaihto 273 miljoonaa euroa, 700 työntekijää: koko AGCO Powerissa reilu tuhat työntekijää ja liikevaihto 361 miljoonaa euroa

Nelio lila konsernissa 22 000 työntekijää, liikevaihto lähes kahdeksan miljardia dollaria, yli 20 tehdasta ja useita tuhansia myyntipistettä; pääkonttori USA:ssa, Atlantassa.