Kankarin Kaluste – kasvanut paikalleen

Kihniöläinen Kankarin Kaluste on kasvanut pala kerrallaan Kankarintien varressa. – Ensimmäinen oma halli rakennettiin tälle tontille vuonna 1985 ja sen jälkeen tällä paikalla on laajennuttu 11 kertaa, laskee toimitusjohtaja Marko Mäkinen.


Kankarintien varrella tilaa on nyt 6000 neliötä, ja viime helmikuussa yritys osti Kihniön teollisuusalueelta entiset Fläkt Woodsin 5800 neliön tilat. Samalla kuitenkin lopetettiin toimipiste Jalasjärvellä. Uusiin tiloihin keskitettiin keittiökalustetuotanto, jolla on nyt tilaa kasvaa.

Kankari maisema-nettiin

Kihniö on hyvä paikka toimia, vaikka päämarkkinat ovatkin pääkaupunki-
seudulla. Esimerkiksi keittiöistä sinne menee 90 prosenttia, Marko Mäkinen
sanoo.


Koska rakentaminen on vilkasta, kylpyhuone- ja keittiökalustetoimittajallakin on kiire. Vielä vuonna 2008 Kankarin kalustajia työllistivät vanhempien kerrostalojen keittiö- ja kylpyhuonesaneeraukset, niiden osuus työstä oli 90 prosenttia. Nyt tuotannosta 60 prosenttia menee uudiskohteisiin ja 40 saneerauksiin. Osin muutosta selittää kilpailijan vetäytyminen rakennusyhtiökohteiden keittiökalustevalmistuksesta muutama vuosi sitten.

Kankarin Kaluste on pääasiassa keittiö- ja kylpyhuonerakentajien ja rakennusyhtiöiden sopimusvalmistaja, omaa kuluttajakauppaa on vähän. Pitkäaikainen yhteistyökumppani on muun muassa IDO, jonka kautta kylpyhuonetuotteita menee Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan, Venäjälle ja Baltiaan.

Notkahdus muuten kasvavassa bisneksessä tuli vuonna 2016, kun Saksassa kylpyhuone- ja keittiökalusteiden markkinoita valtasivatkin puolalaiset.

– Nyt on kuitenkin saatu tilalle uusia asiakkaita, ja tämän vuoden näkymät ovat hyvät. Liikevaihto ei ole se ykkösjuttu, tärkeämpää on hillitty ja kannattava kasvu. Toisaalta lähdemme siitä, että tarjoamme laadukkaita, emme halvimpia materiaaleja, ja kuuntelemme tarkkaan, mitä asiakas haluaa.

Keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden toimitusajat vaihtelevat asiakkaasta riippuen viidestä päivästä viiteen viikkoon. Joustava ja tehokas pitää olla, ja tiloja ja konekantaa kehitetään siinä onnistumiseksi. Mutta Marko Mäkistä harmittaa työmailla ”viime vuosien aikana uusiin sfääreihin” kasvanut lomakerumba ja työturvallisuuteen liittyvä säännösten määrä.

– Työturvallisuuden nimissä monta kertaa vaikeutetaan työntekoa. Suurin intressi ei ole se, että työ etenee, vaan että on suojalasit ja kypärät päässä. Kukaan ei tule katsomaan, kuinka hankalaa kaappien asentaminen sellaisten varusteiden kanssa on.

Mäkinen ymmärtää työn harmaan talouden ehkäisemiseksi, mutta haluaisi tietää, tutkiiko kukaan annettuja tietoja.
– Meille tulee vain ilmoitus, että tällainen tieto tarvitaan. Ellei sitä toimita, sakotetaan. Dataa kerätään, mutta ei datan kerääminen meillekään ilmaista ole.

Kankari-Marko-Mäkinen-nettiin-juttu

Pakattavaa riittää – Kankarin Kalusteella on tilauskantaa keväälle 2018, jopa vuoden 2019 puolelle kertoo Marko Mäkinen.

... mutta matka jatkuu

Kankarin Kaluste on töitä tehden juurtunut Kihniöön, ja Marko Mäkinen naurahtaa, että eiväthän yrityksen perustajat silloin ”autotallivaiheessa” osanneet visioida, miten yritys kehittyy. Päämarkkinat ovat nyt pääkaupunkiseudulla.

– Joka tapauksessa tavaraa pitää kuljettaa paikasta toiseen, ja täältä kuitenkin pystymme operoimaan järkevästi.
Isompi musta pilvi yrityksen taivaalla on osaavan työvoiman saatavuus. Kihniön kunnassa on alle 2000 asukasta, väki vähenee, nuoret karkaavat maailmalle – tai eivät ainakaan opiskele teollisuusammatteihin.

– Ei Suomi pärjää, jos kaikki opiskelevat insinööreiksi tai ekonomeiksi. Tarvitaan käsiä, jotka osaavat tehdä. Pääsyvaatimus Kankarin Kalusteelle on matala: riittää, jos ihmisellä on halu tehdä hommia ja oppia. Totta kai on hyvä, jos alla on vaikka koneistajan koulutus ja ymmärrystä tietotekniikasta. Silti työ ja laitteet opitaan työpaikalla, valmista osaajaa ei olekaan.

Kankarin Kaluste on käyttänyt oppisopimusta työntekijöiden saannin turvaamiseksi, mutta Marko Mäkinen ei ole tyytyväinen järjestelmän nykytilaan. Hän kritisoi omien kokemustensa perusteella erityisesti opetuksen laatua.

– Pitäisi järjestää oikeaa koulua ja kunnianhimoisia kouluttajia! Olisi hienoa, jos oppisopimusjärjestelmän kehittämisessä otettaisiin mallia esimerkiksi Saksasta ja Itävallasta. Aluksi käytäisiin oikeaa koulua, jossa opeteltaisiin ”teoria”, ja sen jälkeen opiskeltaisiin työmaalla. Kisällijärjestelmä on hyvä, saa kunnon oppia ja korvaustakin sitä enemmän, mitä pidemmälle taidot kehittyvät.
Yrityksen työntekijät tulevat nyt noin 50 kilometrin säteeltä lähikunnista.

– Aivan avainasia on, että täällä työntekijät ovat sitoutuneita, pysyvyys on hyvä.

Sukupolvenvaihdoksessa Marko Mäkisestä tuli toimitusjohtaja vuonna 2004. Juuri 70 vuotta täyttänyt isä Markku Mäkinen on nyt hallituksen puheenjohtaja.

– Kaksi vanhinta poikaani aloittivat työt täällä viime vuonna. Tarkoitus on, että yrityksen matka jatkuu.


Kankarin-keittiö nettiin1

Kankarin Kaluste Oy

toimiala: mekaaninen puunjalostus

perustettu 1980, perustajat Matti Kärki ja Markku Mäkinen, Kankarin Kaluste vuodesta 1984

keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden sekä pukukaappien suunnittelu, valmistus ja asennus

saneeraus- ja uudiskohteissa

henkilöstöä noin 60, lisäksi työllistää alihankinnan kautta 60 asentajaa

liikevaihto 12,6 miljoonaa euroa 2016; ennuste 14 miljoonaa euroa 2017.

Teksti Annikaisa Knuutila Kuvat Annikaisa Knuutila, Kankarin Kaluste