Tavoitteen pitää olla kohtuuton

...sillä kohtuuttomat tavoitteet herättävät luovaan ongelmanratkaisuun, uskoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki.


– Muutoksessa visio on kaikkein tärkein. Pitää olla selkeä kuva siitä, miten muutos on parempi kuin se tila, jossa nyt ollaan. Ellei näin ole, muutos kyllä tulee, mutta sitä vastustetaan ja lopputulos on huono, arvioi Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki puhuessaan Tampereella järjestetyssä Millaisia markkinoita sote- ja maakuntauudistus avaa yrityksille –seminaarissa muassa muutosjohtamisesta.

Vanjoki esitteli kolmen iin strategian muutoksen onnistumiseksi: tekemisessä pitää olla ideoita, intoa ja iloa.

– Silloin innostutaan! Intohimo on välttämätöntä muutoksen tekemisessä, ja vain intohimo tuo erinomaisuutta.

Mutta, Vanjoki huomautti, yleensä kun jotain aletaan muuttaa, perustetaan työryhmä ja se tekee suunnitelman.

– Ei suunnitelma kuitenkaan ole tärkeä, vaan pitää määritellä visio ja tavoitteet ja antaa vapautta muutoksen tekijöille. Liian yksityiskohtaista suunnitelmaa ei saa tehdä, mutta pitää kommunikoida hyvin, tavata, synkronoida. Pitää kokeilla. Rohkeus kokeilla on arvokkaampaa kuin suunnitelman tekeminen.

Pitää olla utelias!

– Uteliaisuus on hyvä ominaisuus, ja se on sitä, että pyrkii selvittämään asiat ja viemään niitä eteenpäin. Ja pitää olla tavoite ja sen on oltava ymmärrettävä mutta kohtuuton. Vain sellaisen asian tavoitteleminen on arvokasta, vaikka se saakin vatsamme kipeäksi. Tulee kova sisäinen tuska, koska emme tiedä, miten tavoite toteutetaan. Mutta paha olo käynnistää luovan ongelmanratkaisun. Kun on paljon ihmisiä koolla, löydetään polkuja asian tekemiseksi ja aletaan kokeilla.

Vanjoki muistutti myös, että muutokset tehdään ajassa.

– Sanotaan, että nopeat syövät hitaat. Mutta onko nopeudesta hyötyä? Usein on. Tärkeämpää on kuitenkin ajoitus: tehdä oikeat asiat oikeaan aikaan, silloin, kun onnistumisen todennäköisyys on suurin. Tässä suunnittelu jo kannattaa.

 Maakuntauudistus Vanjoki-netti

Seminaariyleisön huoli oli, että kun sote- ja maakuntauudistuksessa kaikki muuttuu, kenen vastuulla on, että
myös ihmiset uudistuvat. Anssi Vanjoki vastasi, että jokainen on itse vastuussa uudistumisestaan. –
Uteliaisuutta
on ruokittava jatkuvasti. Palkitaan siitä, että asiat tehdään uudella tavalla. Koko ajan pitää olla vähän nälkä ja vilu,

eikä vain kylläisenä käännellä kylkeä. Kuva Annikaisa Knuutila