Avoimesti, yhdessä, täysillä

– Goforessa toimitaan tylsästi. Me vedetään aina samalla tavalla: täysillä, sanoo toimitusjohtaja Timur Kärki.


YouTube-kanavalla on meneillään Goforen toimitusjohtajan Timur Kärjen kuukausikatsaus. Johtaja huokuu iloa puhuessaan yritysten henkilöstötyytyväisyyttä mittaavasta Great Place to Work -kilpailusta.

Tänä vuonna edellisvuosien kolmonen vei potin. Gofore on nyt Suomen ykkönen keskikokoisten yritysten sarjassa.

Tietojärjestelmien kehittämiseen ja konsultaatioon erikoistunut Gofore tekee asiat omalla tavallaan. Se julkaisee toimitusjohtajansa katsaukset avoimesti YouTubessa ja ilmoittaa kursailematta muuttavansa maailmaa vähän paremmaksi digitalisaatiolla ja työkulttuuria uudistamalla.

Toimitusjohtaja on sanonut julkisuudessa haluavansa eroon IT-mammuteista ja johtajakeskeisestä työkulttuurista. Tultuaan valituksi vuoden Tivi-vaikuttajaksi 2015 hän ilmoitti haastattelussa, että ansaitakseen paikkansa yrityksen on säteiltävä ympärilleen hyvää.

Työntekijä on nostettu framille

Timur Kärki avaa oven Goforen valtakuntaan, joka kattaa kokonaisen kerroksen Tampereen Technopolis Yliopistonrinteessä. Vilkaistaan ensiksi ympärillemme. Viihtyisää ja modernia avointa työtilaa, rauhallisia työsoppeja keskittymistä vaativiin tehtäviin, seitsemännen kerroksen valoa ja avaruutta.

– Myös kuudennessa kerroksessa tehdään muutostöitä meitä varten. Tilantarve on kova, sillä tammi-helmikuussa meillä aloitti 20 uutta työntekijää, Kärki mainitsee.

Tekijät on nostettu framille: neuvotteluhuoneissa on seinän kokoisia valokuvia Goforen pitkäaikaisista työntekijöistä. Ja kyllä, IT-firmalle pakollisia pleikkareita löytyy, biljardiakin näemmä pelataan. Toimitusjohtajalla ei ole tietenkään omaa huonetta.

Alku, notkahdus, nousu

Goforelle voitto on noin kymmenen vuoden määrätietoisen kehittämisen tulos. Idea parhaasta mahdollisesta työpaikasta on vielä vanhempi. Se juontaa vuoteen 2001, kun Timur Kärki, Petteri Venola, Mika Varjus ja Jani Lammi perustivat yrityksen tuoteideansa jalostamista varten. Tuote ei koskaan nähnyt päivänvaloa. Sen sijaan syntyi asiantuntijapalveluja tarjoava Gofore.

– Hyvän työpaikan idea on kulkenut mukanamme koko ajan. Taisi olla vuosi 2007, kun kirjasimme sen ensi kertaa näkyviin weppisaitillemme. Lisäksi kirjoitimme, että Gofore elää asiakkaansa onnistumisesta.

Yrityksen alkuvuosiin sisältyi vaikeuksia. Lupaavan alun jälkeen toiminta notkahti ja yritys kamppaili eloonjäämisensä puolesta, kunnes vuonna 2005 uuden asiakkaan iso projekti veti Goforen takaisin jaloilleen. Samana vuonna ryhdistettiin yhtiön hallitustyöskentelyä kutsumalla mukaan ensimmäisenä ulkopuolisena jäsenenä Timur Kärjen serkku, Solteqin perustaja Ali Saadetdin.

Hallitusta on vahvistettu ulkopuolisilla jäsenillä pari kertaa myöhemmin. Nykyään hallitukseen kuuluu täysivaltaisena jäsenenä myös yhtiön työntekijöiden edustaja, jonka henkilöstö valitsee vaalilla.

Vuodesta 2005 Gofore on kasvanut joka tilikaudellaan. Tuoreet luvut kertovat, että viime vuonna kasvu oli 50 prosenttia, yhtiön liikevaihto oli 18,6 miljoonaa euroa ja liikevoitto 2,6 miljoonaa euroa. Tavoitteena on rekrytoida tänä vuonna 120 uutta työntekijää.

Kasvu kiritti kehittämään

Käänteentekevä vuosi oli myös 2010, jolloin Goforessa aloitettiin systemaattinen työhyvinvoinnin kehittäminen säännöllisine henkilöstömittauksineen ja tyytyväisyyskyselyineen.

Kehittämistä kiritti paitsi liiketoiminnan voimakas kasvu, myös omistajien yhteinen käsitys Goforen tulevaisuudesta. Ei haluttu jäädä polkemaan paikoilleen henkilöstöasioissakaan. Vaikutteita otettiin muun muassa britti Sir Richard Bransonin ajattelusta, joka Virgin-imperiumia rakentaessaan on noudattanut periaatetta ”jos työntekijäsi ovat onnellisia, asiakkaat seuraavat”.

– Asiantuntijapalveluja myyvä yritys ei voi menestyä, jos se on kulttuuriltaan heikko. Vahva kulttuuri puolestaan paaluttaa ja ruokkii menestystä, jolloin syntyy itseään vahvistava positiivinen kierre. Vahva kulttuuri ja työnantajabrändi vetävät puoleensa myös kyvykkäitä ihmisiä, Timur Kärki perustelee.

– Tällainen työntekijälähtöinen ajattelu ei ole enää Suomessakaan tavatonta, mutta vielä vajaat kymmenen vuotta sitten oli mullistavaa asettaa työntekijät etusijalle. Gofore on tehnyt pioneerityötä.

Muutoksen asiantuntija

Samaan aikaan yrityksessä syntyi uusia oivalluksia, jotka johtivat uuden liiketoiminnan aloittamiseen. Gofore oli tehnyt työsuojeluhallinnolle tietojärjestelmän uudella, ketterällä tavalla ja onnistunut siinä vieläpä erittäin hyvin.

– Meille syntyi vahva käsitys, että iteratiivinen eli vaiheittain etenevä ja lähellä asiakasta tapahtuva ketterä kehittäminen syrjäyttää kankeat projektit, joihin julkisessa hallinnossa oli totuttu.

– Halusimme auttaa julkishallinnon asiakasta kehittymään yksittäisiä projekteja kattavammin. Oikeastaan halusimme uudistaa koko julkisen hallinnon kehittämisen paradigman! Niinpä ryhdyimme myös konsultoimaan.

Ennusmerkit pitivät kutinsa. Goforesta on tullut keskeinen julkisen hallinnon järjestelmien kehittäjä ja muutoksen asiantuntija, johon luotetaan. Se on päässyt mukaan isoihin, rakenteellisiin hankkeisiin, kuten kansallisen palveluarkkitehtuurin kehittämisohjelmaan, jossa Suomelle luodaan digitaalisten palvelujen infrastruktuuri.

Työntekijät johtavat itseään

Timur Kärjen mielestä yksi menestyksen avaimista on se, ettei Goforeen ole koskaan rekrytoitu laput silmillä.

– Emme katso pelkästään CV:tä. Haemme edelleen itsellemme hyviä työkavereita, ihmisiä, jotka jakavat saman innostuksen kehittää Suomea. Tästä ei lipsuta, vaikka se kovassa työvoimapulassa on ollut välillä vähän vaikeaa.

Johtamisesta puhuessaan Kärki käyttää hyvin harvoin minä-muotoa. Yhtiö on hänelle me, yhteisö, jossa on vahva itseohjautuvuuden kulttuuri. Arjessa se näkyy henkilöstön itsenäisenä toimintana. Työntekijät johtavat itseään. He tekevät myös työtään ja hyvinvointiaan tukevia hankintoja kysymättä joka asiassa johdon mielipidettä.

– Parhaimmillaan itseohjautuvuus synnyttää uutta liiketoimintaa. Näin on meillä käynytkin, kun asiakasta lähellä olevat työntekijät ovat itsenäisesti kehittäneet uutta ja koestaneet ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin. Tässä työntekijät saavat täyden tuen ja palvelun johdolta ja myynniltä.

Gofore-työkuva nettiin

Miten goforelainen kulttuuri näkyy ulospäin? Oman verkkosivuston ilmettä ideointipajassa pohtivat Mikael Nylund (vas.), Jussi
Rinta-Jaskari, Timur Kärki, Ville Takala, Juha Virtanen ja Outi Kotala.

Läsnä kaikilla kanavilla

Itsensä esille nostamisen sijaan Kärki korostaa mieluummin osallisuuttaan isossa kuvassa.

– Johdan olemalla läsnä päivittäisessä tekemisen virrassa kaikilla niillä foorumeilla ja kanavilla, joilla yhteisömme käy keskustelua. Minua tägätään mukaan, mielipidettäni kysytään. Osallistun ja pyrin totta kai myös vaikuttamaan. Koen, että minua kuunnellaan.

Yksi tärkeä vaikuttamisen keino ovat YouTube-katsaukset, jolloin Gofore käytännössä pysähtyy ja Kärki saa käyttää ajan tärkeiksi katsomiensa asioiden käsittelyyn.

– Olen miettinyt yhteisöämme paljonkin. Mielestäni se on enemmän kuin työntekijöidensä summa. Se kattaa lisäksi työntekijöiden perheenjäsenet, asiakkaamme, osittain asiakkaan kumppanit ja vieläpä ne, jotka haaveilevat pääsevänsä meille töihin. Miksi en siis puhuttelisi kaikkia, Kärki perustelee katsausten julkisuutta.

Tänä vuonna Gofore tutkii mahdollisuutta listautua Helsingin pörssiin First North -markkinapaikalle. Jos listautuminen toteutuu, muuttuko yrityksen toimintakulttuuri?

– En usko, että se muuttuu. Tai sanotaan näin, että aiomme kokeilla vähän rajoja.


Gofore Timur-Kärki-istumassa-nettiin


Timur Kärki

Nelio lila 1971 syntyy Tampereella
Nelio lila 1989 ylioppilaaksi Tampereen Norssista
Nelio lila 1999 diplomi-insinööriksi TTY:ltä

Nelio lila Ura

1997 ohjelmistosuunnittelija, Telecom Finland

1999 tuotantopäällikkö, Tietovalta Oy / TJ Group

2001 teknologiajohtaja, Wireless Artifical Intelligence Services

2002 projektitoiminnan johtaja, konsultti, Gofore Oy

2010 toimitusjohtaja, Gofore Oy

Nelio lila Huomionosoituksia
2015 Vuoden Tivi-vaikuttaja

Nelio lila Johtamisfilosofia
Avoimesti, yhdessä, täysillä. Rakkaus. Haluan rakentaa ihmisläheistä, hyvää yhtiötä, jonka tarkoitus ei ole tuottaa omistajilleen pelkästään voittoa.

Nelio lila Harrastukset
Kuntoilu, jonka takia ei tarvitse säätää kalenteria, kuten hiihto, uinti ja juokseminen.

Nelio lila Perhe
Vaimo Susanna Härkönen, tyttäret Sofia (2002), Iida (2004) ja Selma (2007).

”Kuulun äitini puolelta Suomen tataareihin. Isän puolelta juureni ovat Lempäälän Säijässä Kärjen sukutilalla. Suvun tunnetuin on isosetäni, säveltäjä Toivo Kärki.

Kaksi erilaista kulttuuria eivät näkyneet lapsuuskodissani, se oli hyvin suomalainen. Tataarikulttuurilla on silti sija elämässäni. Uskontoni on islam, tosin en ole vähääkään uskonnollinen. Nautin äidin suvun tapaamisista, joissa on tataarien tapa- ja ruokakulttuurista syntyvä omaleimainen tunnelma. Tataarin kieltä en valitettavasti osaa.

Tataarit ovat aina olleet hyviä kauppiaita. Minusta on kiva ajatella, että ehkä siitä on siirtynyt verenperintönä jotain myös minuun. Arvostan suuresti sukulaismiestäni Ali Saadetdinia, joka vei yrityksensä pörssiin. Toivon, että voin seurata hänen esimerkkiään."


Teksti Päivi Eskelinen Kuvat Olli-Pekka Latvala