Fukuoka ja Tampere tulevat hyvin toimeen

Vaikutusvaltainen 30-henkinen bisnesdelegaatio Japanin Fukuokasta tutustui elokuussa Tampereeseen, ja molempien alueiden edustajat totesivat kaupunkien muistuttavan paljon toisiaan. Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja Jari Alanen ja toimitusjohtaja Antti Eskelinen toivottivat Fukuokan prefektuurin varakuvernöörin Seitaro Hattorin (keskellä) ja Fukuokan apulaispormestarin Masano Nakazonon tervetulleiksi.


Kun Finnair viime keväänä avasi suoran lennon Helsingistä Fukuokaan, Japani avautui suomalaisille uudesta kulmasta. Yhteyksiä alettiin virittää heti. Fukuokaan lähti ensimmäisellä lennolla bisnesdelegaatio, ja jo silloin pohjustettiin myös vierailua Tampereen kauppakamariin. Lisäksi keväällä Fukuokasta tuli alueparlamentin delegaatio, ja sekin vieraili Tampereella.

10 tunnin päässä...

– Yhteydenpito edellyttää lentoyhteyksiä. Toivottavasti Finnairin yhteys säilyy ja sitä kehitetään. Meillä on Pirkanmaalla monia japanilaisomisteisia yrityksiä, kuten Bronto Skylift ja Santen. Meillä on hyviä Japani-osaajia, kuten yrityksiä Japanin-markkinoille auttavan Finnklaudian toimitusjohtaja Tiina Ropo ja kauppakamarin yhteyspäällikkö Akira Ropo sekä musiikintekijä ja tuottaja Heikki Mäenpää. Toivottavasti yhteistyössä päästään eteenpäin ja yhteys Japaniin syvenee entisestään. Mielellään lähdemme vastavierailulle, totesi Antti Eskelinen.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund esittelivät Tampereen taloutta, teollisuutta, vahvuuksia ja tavoitteita. Ikonen muistutti Muumimuseosta sekä Tampere Filharmonian konserttikiertueesta Japaniin – muun muassa juuri Fukuokaan.

Esitykset saivatkin Fukuokan kauppakamarin puheenjohtajan, pankinjohtaja Seiji Isoyaman kommentoimaan, että alueet muistuttavat kovasti toisiaan.
– Mutta meiltä puuttuu Muumimuseo!

... portti Aasiaan

Fukuoka markkinoi itseään porttina ja risteysalueena Aasiaan. Sieltä on noin 1100 kilometriä Tokioon, 870 kilometriä Shanghaihin ja 540 Souliin.

Fukuoka on Fukuokan prefektuurin pääkaupunki ja Kyushun alueen suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on 1,5 miljoonaa, prefektuurissa noin viisi miljoonaa ja Kyushussa reilut 13 miljoonaa. Vaikka Japanin väkiluku laskee, Fukuokan kasvaa.

Teollisuusalojen kärjessä Kyushun alueella ovat puolijohdeteollisuus, autoteollisuus, ympäristö- ja bioteknologia, terveydenhoito, maatalous ja turismi. Alueella on monia maailmanmerkkien tuotantolaitoksia, kuten Hondaa, Toshibaa, Canonia, Asahi Kaseita, Kyoceraa, Daihatsua sekä Mitsubishia, ja sieltä on kotoisin muun muassa Bridgestone. Ulkomaisten yritysten määrä kasvaa koko ajan, nyt eniten on amerikkalaisia firmoja. Fukuokan kaupungissa päätoimialoja ovat kauppa ja palvelut.

Japanissa on valittu valtion tuen erityisalueita, ja Fukuokassa erityistoimin tuetaan startup-yritysten toimintaa. Erityisalueiden tarkoitus on houkutella investointeja alueelle erilaisin helpotuksin, ja myös tuontiyritysten byrokratiaa on purettu.


Jaskari Talasrinne-nettiin

Kansanedustaja Harri Jaskari (vasemmalla), Linkosuon leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne, TTY:n rehtori Mika Hannula, musiikintekijä Heikki Mäenpää, Santenin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Liljeroos, Bronto Skyliftin talousjohtaja Shigeru Fujii ja Ata Gearsin toimitusjohtaja Antti Kontiainen tapasivat japanilaisdelegaation Technopolis Yliopistonrinteessä.


Hattori-nettiin

Fukuokan prefektuurin apulaiskuvernööri ja Fukuokan lentoaseman kehittämiskomitean varapuheenjohtaja Seitaro Hattori löysi Tampereelta paljon aihetta yhteistyön syventämiseen.

Yoshitsugu-netti

– Kiinnostus Tamperetta kohtaan sen kuin kasvaa, Yoshitsugu Tradingin pääjohtaja Masatoshi Yoshitsugu kommentoi kuultuaan Tampere-esittelyn.

Hannula-vastaa-nettiin

Fukuokan yliopistossa yrityshautomot eivät ole ottaneet tulta, ja rehtori Mika Hannula sai kertoa, miten TTY:ssä opiskelijoita innostetaan yrittäjyyteen. Hannulaa taas kiinnosti, lähtevätkö japanilaiset opiskelijat mielellään ulkomaille, ja sai kuulla, että eivät ja että se on ongelma.

 Isoyama nettiin

Fukuokan kauppakamarin puheenjohtaja Seiji Isoyama piti Tamperetta ja Fukuokaa hyvin samantyyppisinä kaupunkeina. – Paitsi että meiltä puuttuu Muumimuseo!

Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila