Esa Saarinen ja systeemiälykkyyden maaginen noste

Kun filosofi Esa Saarinen puhuu Tampere Business Campuksen tilaisuudessa systeemiälykkyydestä ja sen mahdollisuuksista organisaation kehittämistyössä, hän oikeastaan puhuu inhimillisyydestä – vaikka tietää, että inhimillisten voimavarojen latistuminen on nykytyöelämän realiteetti. Juuri siksi hän siitä puhuu.

Saarinen kumppaneineen on määritellyt systeemiälykkyyden haluksi tiedostaa systeemejä, joihin itse kuulumme, joihin vaikutamme niiden samalla vaikuttaessa meihin – usein tavoilla, joita emme näe. Kyse on hänen mukaansa positiivisesta mahdollisuudesta kiihdyttää esiin paras meissä.
– Meissä on enemmän hyvää ja me pystymme valtavasti parempaan kuin mitä päälle näkyy tai mitä teemme. Se vain ei ole tullut esiin – joko ihminen itse ei ole halunnut sitä näyttää, tai siihen ei ole ollut tilaisuutta.
Miten ihmisestä sitten saataisiin se paras esiin? Miten ihmiset saa olemaan enemmän kuin he edes itse uskovat voivansa olla? Saarinen kehottaa itse kunkin tarkkailemaan omaa mikrokäytöstään. Mitä tapahtuu, jos pyrkii ’kohottamaan’ toista ihmistä pienin elein, kiitoksin, kunnioituksen osoituksin, sanoin – syötöin,  syöttämällä toiselle hyvää? Syntyy voimaa, syntyy maaginen noste. 
– Ihmisiin syntyy valtava voima, kun he haluavat toisilleen hyvää. Ja kun halutaan hyvää, tilanne muuttuu, se on toinen kuin hetki sitten. Tunne ja tunnelma voivat vaihtua kyynisyydestä elämänuskoon. Sitä voi miettiä, kumpi toimii paremmin työelämässä.
Mutta, Saarinen huokaa: työelämässä ja tyydytään poskettoman latteaan, inhimillisten voimavarojen latistuminen on realiteetti . Ei uskalleta avata ihmisenä olemisen maailmaa, koska pelätään, että perspektiivin laajentaminen vie meidät liian liukkaalle pinnalle.
 – Vaikka voisi se viedä meidät myös ponnahduspinnalle. Molemmat ovat yhtä mahdollisia.
Saarisen mielestä puhuminen ”kahden prosentin parannuksista toiminnassa” on pelkkää hääräämistä, näennäiskehitettävän näennäiskehittämistä, jos sitä vertaa siihen, mitä ihmisinä voisimme saada aikaiseksi.
– Salli itsesi innostua! Suomessa on imago-ongelma myönteisyyden kannalta kielteisyyden hyväksi. Systeemissämme vallitsee negatiivisen huomaamaton ylivalta, vaikka selitämme, että se on neutraalia. Koska positiiviset ja negatiiviset ulottuvuudet ovat epäsymmetriassa, inhimillisyys ajautuu työelämässä ahtaalle.
Saarinen muistuttaa, että aina voidaan tehdä jotain, ja myönteinen asenne auttaa keksimään, mitä.
– Helposti aletaan pyöriä oman itsensä ympärillä, takertua pintapuutteisiin ja välittömään suorittamiseen. Ja kun huomio jää kiinni pintapuutteisiin, ei tajuta, kuinka hyviä ihmisiä on ympärillä. Aito kysyminen ja halu paneutua toisen tilanteeseen rakentavat yhteyden toisiin ihmisiin, ja silloin kokonaisuus toimii paremmin. Arvonannon osoitus edellyttää, että olemme valmiita laittamaan itsemme ihmisenä peliin, mutta työelämässä on valtava kiusaus ajatella ihmisiä ja organisaatioita koneina, jotka noudattavat koneen logiikkaa.
– Konetta on helppo mitata, ja se ajaa huomiota kohti sitä, mitä on helppo mitata. Tiedämme, että
”Nokian henki katosi”. Niin kävi, vaikka kaikkea mitattiin. Mutta tähän hengen fundamenttiin ei päästy käsiksi.
Saarinen sanoo, että yksittäiset suoritteet voivat viedä mustaan aukkoon.
 – Et pysty pohtimaan asioita laajemmin, jos jokin yksittäinen asia vie huomiosi. Suoritemaailmalla on ylivalta meihin nähden. Ajattelevuus saa tosi vähän peliaikaa. Jos et ajattele laajemmin, olet kyllä osa kokonaisuutta, mutta et älykkäästi. Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää.

Systeemiälyn piirteet

Nelio lilaSysteeminen havaintokyky, näet monipuolisesti tilanteet.
Nelio lilaKokonaisuuksissa onnistuminen, ymmärrät, mikä se kokonaisuus on, käsität helposti, mitä on meneillään.
Nelio lilaSanaton yhteys, lähestyt lämpimästi, otat huomioon, miten muut kokevat tilanteen.
Nelio lilaInnostuva mieli, kokeilet mielelläsi uusia asioita.
Nelio lilaMyönteinen asenne, näet tulevaisuuden valoisana.
Nelio lilaViisas toiminta, kykenet hallitsemaan tunnereaktiosi ja ymmärrät, että tulosten aikaansaaminen voi viedä aikaa.
Nelio lilaPositiivinen rakentavuus, nostat parhaita puolia esiin, haluat kohottaa toista, koska tiedät, että hän pystyy tekemään silloin entistä paremmin.
Nelio lilaAjattelevaisuus, tarkkailet kriittisesti omia ajatustapojasi.
Nelio lilaAikaansaavuus, osaat pitää asiat tärkeysjärjestyksessä. Jos asiat eivät suju, tartut toimeen.
 

Esa-saarinen-meissä-on-enemmän-hyvää-kuin-mitä-näkyy-päälle

Professori, filosofi Esa Saarinen puhui Tampereella loppuvuodesta TBC:n Systeemiälykkäät toimintatavat Tekes-rinnakkaishankkeessa -seminaarissa.  Hankkeessa neljä pirkanmaalaista vientiyritystä pyrkii systeemiälykkyyttään kehittämällä parantamaan muun muassa asiakaspalvelunäkemyksiään ja kansainvälisiä kumppanuusmallejaan.