Marjamäestä Afrikkaan

Kun konekauppaan ja -vuokraukseen erikoistuneen RealMachineryn toimitusjohtaja Mikko Uusi-Marttila haki kasvavalle yritykselleen uusia tiloja 2010-luvun alussa, valinta osui Lempäälän Marjamäkeen. – Ideana konekaupan lisäksi oli kiinteistökehitys. Marjamäki sopi siihenkin.


Mikko Uusi-Marttila kertoo, että päätös alkaa tehdä kauppaa alueista oli helppo.

– Ostimme kunnalta ensimmäisessä vaiheessa noin seitsemän hehtaaria maata. Ensin rakennettiin RealMachineryn nykyinen ”pääkonttori”. Sen jatkoksi on sitten syntynyt RealParkiksi ristimämme alue.

Aluetta kehittää UM Yhtiöt Oy tytäryhtiöineen. Se on rakennuttanut tiet ja kiinteistöt, neuvottelee vuokralaiset ja tekee kiinteistökaupat.

– Olemme halunneet pitää kokonaisuuden omissa käsissä, koska silloin pystymme kehittämään aluetta kokonaisuutena. Alueen yhdenmukaisuus ja yritysten toisiaan täydentävä toiminta kuuluvat konseptiin. Kaikkiaan olemme kolmessa vuodessa esirakentaneet yli 40 hehtaaria, kertoo toimitusjohtaja Tom Olli.

Nyt RealParkissa on muun muassa teknisen kaupan, logistiikan, kone- ja autokaupan sekä muiden palveluiden toimijoita.
Nopeasti valmista

Mikko Uusi-Marttila sanoo, että kun tammikuussa 2015 ensimmäiset tilat valmistuivat, ajatus oli, että viidessä vuodessa saadaan koko alue kuntoon.

– Aikataulussa ollaan!

RealPark Uusi-Marttila-ja-Olli-netti

RealMachineryn toimitusjohtaja, UM Yhtiöiden hallituksen jäsen Mikko Uusi-Marttila (vas.) ja UM Yhtiöiden
toimitusjohtaja Tom Olli kehittävät RealParkin kiinteistöjä, mutta myös toimintaa siellä. – Olemme mukana
tapahtumissa, kuten Lumiraveissa, RealPark-rallissa, veteraaniautojen tasausajoissa, Mansen Mörinöissä.
Ideaparkin kanssa tehdään yhteistyötä, josta jokainen hyötyy jotain ja jonka ansiosta jokaisella on mahdollisuus
liiketoiminnan kehittämiseen.

Olli pitää alueen saavutettavuutta isona valttina, ja Uusi-Marttila lyö lisää valttikortteja pöytään: näkyvyys ja ihmisvirrat.
– Kolme vuotta sitten RealMachinerya ei juuri tunnettu. Nyt tunnetaan.

– Tärkeää on sekin, että olemme rakentaneet kustannustehokkaasti, mikä pitää vuokra- ja myyntihinnat edullisina. Pystymme myös toimimaan nopeasti. Tontit on esirakennettu, pohjatyöt tehty – siihen olemme sijoittaneet paljon rahaa. Aloituksesta syntyy valmista puolessa vuodessa. Jos aloituksesta valmiiseen menisi vaikkapa 1,5 vuotta, se olisi liian pitkä aika, Olli sanoo.

Ja uutta seinää nousee. Areena I valmistui maaliskuussa, viereen aletaan rakentaa Areena II:ta, kolmaskin Areena on tulossa.

– Olemme rakentaneet RealParkiin 30 000 kerrosneliömetriä, vuonna 2018 tavoite on rakentaa 6000–8000 neliötä lisää. Olemme jo hakeneet kahta rakennuslupaa, yhteensä neljää haetaan tämän vuoden puolella kaikkiaan 10 000 kerrosneliölle. Iso maa-ala on lisäksi kaavoitusvaiheessa.

Tom Olli sanoo, että neuvotteluja käydään, kysyntää on. Tiloja räätälöidään vuokralaisten mukaan. Esimerkiksi aikaisempaa enemmän ollaan kiinnostuneita toimistotiloista, joita alueella on ennestään vähän.

Jatkossakin UM Yhtiöitä innostaa kiinteistökehitys Lempäälässä.

–... ja erityisesti Pohjoisrinne, Mikko Uusi-Marttila naurahtaa.

– Itse asiassa jo vuonna 2004 kuljeskelin Pohjoisrinteen alueella ja katselin sitä sillä silmällä. Mutta silloin asiassa ei päästy eteenpäin.

RealPark koneet2-netti

RealMachineryn tavoite on vähentää riippuvuutta konekaupasta ja kehittyä palveluliiketoiminnan
tuottajana, lisätä after salesia ja vuokrausta. Nosturiliiketoimintaa kasvun tuottajana vahvistetaan
muun muassa yrityskaupoilla.

RealMachinery suuntaa maailmalle

Mikko Uusi-Marttila perusti vuonna 2010 maanrakennuskoneita myyvän, vuokraavan, huoltavan, korjaavan ja varustelevan RealMachineryn Nokialle. Nyt toimipisteitä on viisi ja koneryhmään kuuluvat myös RealLift, Dae-Tek, RealAuto ja verkkokauppa RealParts. Työntekijöitä on 93, liikevaihtoa 65 miljoonaa euroa.

– Tänä vuonna koneryhmän tavoitteena on 78 miljoonan euron liikevaihto ja 110 työntekijää Suomessa. Olemme pystyneet kasvamaan reippaasti jokaisella osa-alueella. Pääliiketoimintaa on konekauppa, se tuo 53 prosenttia liikevaihdosta. Kasvu kuitenkin tarkoittaa, että jokaisena arkipäivänä on myytävä vähintään kaksi uutta konetta tai nostinta.

Uusi-Marttila arvioi maanrakennuskonekaupan kasvun rajojen tulleen Suomessa vastaan, siksi tähtäin on maailmalle.

RealMachineryn myyntiin ja vuokraukseen keskittyvä tytäryhtiö aloitti juuri Afrikassa Nigeriassa.

– Markkina on olemassa, ja me saamme vaihtokonevarastoa purettua. Ensimmäiset koneet toimitettiin maaliskuun lopussa.
Pohjoismaat kiinnostavat myös.

– Visio viiden vuoden päähän sisältää vahvan kasvun Pohjoismaissa. Norja ja Ruotsi ovat isoimmat markkinat, niissä investoidaan enemmän infraan kuin Suomessa.

Nelio lila UM Yhtiöt aloitti toimintansa vuonna 1994, konserniksi se rakennettiin vuonna 2010. Sen tytäryhtiöitä ovat RealMachinery Oy, kaivinkoneita maahantuova ja myyvä Dae-Tek Oy, nostokalustoon keskittynyt RealLift, verkkokaupan, show roomin ja myymälän yhdistävä RealParts Oy, autokauppa RealAuto, hankekehitystä, rakentamista ja projektinjohtopalveluja tarjoava Hankerakennus Oy sekä maanrakennusalan Lempäälän Kaivin ja Kuljetus Oy. UM Yhtiöiden tarkoituksena on tytäryhtiöiden liiketoiminnan kehittäminen, taloushallinnointi, hankekehitys ja asuntojen- ja toimitilojen rakennuttaminen.

Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila